Чат-конференція з Олегом Тягнибоком (2 червня 2012)

Адміністрація блогової мережі ВКурсі рада повідомити, що ми продовжуємо практику чат-конференцій з провідними людьми України. 2 червня гостем чат-конференції ВКурсі стане депутат Львівської обласної ради, лідер Всеукраїнського об'єднання «Свобода» Олег Тягнибок. З короткою біографією і діяльністю гостя можна ознайомитись на веб-сайті партії «Свобода» та на офіційній сторінці Олега Тягнибока. Нагадаємо, що у 1998-2006 рр. Олег Тягнибок був народним депутатом України ІІІ та IV скликань, і в 2012 р. очолить список ВО «Свобода» до Верховної Ради. У неділю, 27 травня, лідер ВО «Свобода» перебуватиме з офіційним візитом на Буковині.

Запитання Олегу Ярославовичу можуть залишати у формі коментарів до цієї новини як блогери мережі ВКурсі, так і користувачі соціальних мереж «ВКонтакте» і «Facebook» — відповіді на них зі свого профілю в режимі online Олег Тягнибок надасть персонально в суботу, 2 червня 2012 р., після 15:00. Звертаємо увагу читачів, що на розміщені запитання поширюється дія Правил блогової мережі. Прийом запитань вважатиметься дійсним до вказаної години. Переказуємо дописувачам ВКурсі вітання від Олега Ярославовича і запрошуємо до спілкування!

Адміністрація ВКурсі

52 коментарі

Святослав Вишинський
Вітаємо Вас на сторінках блогової мережі «ВКурсі». Першим хотів би поставити запитання стосовно виборів до Верховної Ради: навіть якщо партія з якихось причин не зможе офіційно подолати бар'єр 5%, до парламенту з усією очевидністю проходять «свободівці»-мажоритарники — в першу чергу по західноукраїнських округах. Отже, у 2012 р. націоналісти будуть у парламенті. Як Ви оцінюєюте вірогідну чисельність майбутньої фракції «Свободи», якими Ви бачите перші кроки депутатів-націоналістів? Жорстка опозиція чи прагматичні союзи? Що нового несе «Свобода» в українську політику?
Олег Тягнибок
Доброго дня, шановні читачі чат-конференції мережі «ВКурсі». Дякую за запрошення взяти участь у спілкуванні з вами.
Перепрошую, що не зможу оперативно відповідати, бо перебуваю в дорозі. Сподіваюся, що хоч і коротко, зможу відповісти на ваші запитання.

Тепер по суті Вашого запитання, Святославе. Упевнений, що у наступній Верховній Раді з`явиться фракція націоналістів. Більше того, вважаю: з огляду на динаміку підтримки виборцями «Свободи», зі значним запасом подолає п`ятивідсотковий бар`єр і список «Свободи», і чимала кількість депутатів-мажоритарників від націоналістичної сили здобудуть місця у наступному парламенті. А щодо кількості, то, як кажуть, «курчат по осені рахують», адже важливо не тільки отримати підтримку виборців, а й захистити результат під час підрахунку голосів.
Також переконаний, що депутати-мажоритарники здобудуть перемогу не лише на Заході, а і в Центрі й навіть на Лівобережжі України. «Свобода» є ідеологічною політичною силою, тому поява націоналістичної фракції у майбутньому парламенті призведе до актуалізації ідеологічних питань. Ми вже маємо перелік першочергових законодавчих ініціатив, які внесемо на розгляд ВР, і які, сподіваємося, підтримають наші колеги з нинішньої опозиції, а в наступній Верховній Раді, вірю, вже з парламентської більшості. Напевно обіцяю одне: «тушок», зрадників і колаборантів у нашій фракції не буде, і ми нікому не дозволимо в стінах Верховної Ради України паплюжити національну честь і гідність українців, ображати пам'ять наших батьків. Вірю, що в наступному парламенті вдасться створити проукраїнську більшість.
Ігор Наконечний
Давно хотів таке запитати, сподіваюся отримати зрозумілу відповідь.

Чому ви не балотувалися на останніх виборах на посаду голови Львівської міської ради? У Вас були досить реальні шанси на перемогу, хіба ні?
Олег Тягнибок
Дякую, Ігоре. Я не балотувався не лише на виборах міського голови Львова, а, якщо пригадуєте, не висував свою кандидатуру і на посаду голови Львівської облради. Бо моє завдання як голови партії – вести націоналістичну політичну силу до здійснення її стратегічних цілей. Як головний партійний менеджер, я маю домагатися розбудови організації між виборами і забезпечення партією результату на виборах.
Звісно, перебування лідера партії на адміністративній посаді, зокрема у кріслі міського голови, зменшило би можливості керувати партією. Вважаю, обрана нами стратегія правильна, адже після останніх виборів у нас з`явилися нові впізнавані обличчя – голови трьох обласних рад, міський голова Тернополя, секретарі міськрад Львова та Івано-Франківська. Насамкінець нагадаю вам фразу вождя ОУН Євгена Коновальця: «Шлях до Львова веде через Київ».
Михайло Шморгун
Є ряд запитань до пана Олега… Думаю буду їх задавати не зараз, а по-одному…
Отже перше.
Пане Олеже! Після фантастичного результату Вашої сили на перевиборах до Тернопільської обласної ради, «Свобода» стала силою, яка є цікавою виборцю… У Ваших партійців був серйозний соціальний капітал і шалений рівень довіри… Як важаєте вдалося Вашій силі зробити в базовому для Вас, електоральному регіоні речі, які б спонукали людей і далі голосувати за «Свободу»? Поділіться конкретними рецептами, які Ваша сила «відпрацювала» в інших західноукраїських регіонах і Чим вони могли бути корисні Буковині та Буковинцям?
Олег Тягнибок
Дякую за запитання, пане Михайле.
Після, як ви зауважили, «фантастичного» результату, що показала «Свобода» на виборах до Тернопільської обласної ради, наша націоналістична сила повторила цей результат в ході місцевих виборів на Галичині, а також сформувала фракції націоналістів у кожній третій облраді в Україні, в тому числі фракції націоналістів з`явилися і на Лівобережжі України. Приємно, що в Тернополі нам вдалося зберегти довіру виборців, і після високого результату 2009 року ми підтвердили наші позиції на виборах до міськради 2010 року, до того ж, здобули абсолютну перемогу за «мажоритаркою». Причинами такого успіху «Свободи» вважаємо, перед усім, підтримку наших ключових позицій, заявлених у «Програмі захисту українців», і віру виборців у те, що свободівці не зрадять, не «стушкуються», не змінять переконань. Минуло два роки, і я з гордістю можу сказати – жодної «тушки» в лавах «Свободи» немає.
В основі наших регіональних програм було посилення народовладдя в усіх його формах. Ми обіцяли проводити громадські слухання, ухвалювати рішення органів влади з урахуванням думки громад, місцеві референдуми тощо. Зробили публічними формування порядку денного й роботу сесій (зокрема, у кабінетах наших чиновників з`явилися відеокамери). Хоча ми усвідомлюємо – інституційно місцеве самоврядування в Україні дуже слабке, і без докорінних змін на загальнодержавному рівні «раю в окремо взятому регіоні» не побудуєш. У цьому нас підтримують наші виборці.
А про конкретні результати діяльності наших фракцій та керівників місцевих органів самоврядування ви можете детально ознайомитися на свободівському сайті.
Наші фракції однаково діють в усіх регіонах України. Інше питання – там, де маємо більшість, ми можемо реалізувати наші програмові засади. Там, де ми у меншості, можемо лише жорстко відстоювати наші позиції, перебуваючи в опозиції. А те, що діяльність «Свободи» є ефективною не лише на заході Україні, може засвідчити робота на Полтавщині нашого Ковалівського сільського голови Юрія Бублика, який не тільки на виборах здобув хороший результат і сформував свободівську більшість у сільраді, а й за два роки після виборів зберігає надзвичайно високу підтримку місцевої громади.
Святослав Вишинський
Скільки коштує партія? Ви можете приблизно оцінити місячний бюджет ВО «Свобода» або однієї обласної організації — наприклад, Чернівецької? Скільки йде на агітацію, оренду офісів, транспортні витрати, заробітну платню активу? Як офіційно працевлаштовані особисто Ви і скільки отримуєте? Ви часто вказували на те, що «Свободу» фінансують підприємці-націоналісти — їхні інвестиції є прояв чистого альтруїзму? Чи буде партія напряму допомагати власному бізнесу після приходу до влади?
Олег Тягнибок
Дякую за запитання.
Діяльність кожної партії коштує по-різному. Ми як ідеологічна політична сила існуємо, використовуючи мінімальні ресурси. До речі, свій фінансовий звіт щороку публікуємо на нашому офіційному сайті. Як ідеологічна партія, не використовуємо послуг найманих «прапороносців», агітаторів, штабних працівників. Так само, на відміну від «партій телевізійної трубки», не маємо потреби вкладати мільйони у «телерозкрутку». А позаяк не є і «партією газової труби» – то ніколи і не мали такої можливості. Більшість членів «Свободи» працюють на громадських засадах, тому ми практично не утримуємо штатних працівників ні в наших регіональних офісах, ні у центральному штабі. Щодо моєї особистої зарплати, то вона складає 15 тис. грн./міс., моя трудова лежить у ВО «Свобода», декларацію про доходи за минулий рік я оприлюднив (http://www.svoboda.org.ua/dokumenty/inshi/029950/).
Так, дійсно, партію підтримують представники дрібного і середнього бізнесу. Зауважу: усі наші меценати є членами партії та входять до її Економічної ради. Представники Економічної ради – наші підприємці-партійці – не чекають і не просять преференцій у бізнесі. Та і як можна отримати якісь «преференції», перебуваючи у жорсткій опозиції до влади! Вони воліють розбудувати в державі справедливі «правила гри», зокрема в економічній сфері. Як ви розумієте, жодному з наших підприємців після вступу до «Свободи» не вдалося стрімко розбагатіти, а ось факти «наїздів» на наших підприємців з боку перевіряльних, силових, адміністративних та інших структур – звичне явище.
Юрій Чорней
Вину за своє дострокове усуннення з посади колишній Чернівецький міський голова Микола Федорук поклав на депутатів від вашої політичної сили. За його словами, вони підіграли владі під час його протистояння з депутатами. І ключовим навіть було не саме голосування за відставку, в якому ваші депутати участь не брали, а допомога в подоланні вето, накладеного мером на регламент. Як наслідок таких дій депутатів-свободівців в Чернівцях вже рік немає легітимного міського голови. Як гадаєте, ця ситуація додала «Свободі» очків, зважаючи на те, що за Федорука на виборах проголосували понад 60% чернівчан?
Олег Тягнибок
1. Регламент, який не підтримала фракція «Свободи» у міській раді, надавав міському голові («вічному комсомольцеві», який тривалий час намагався утискати діяльність «Свободи» у Чернівцях) майже необмежені повноваження, чотири пункти регламенту суперечили чинному законодавству (Микола Федорук відмовився їх доопрацювати).
2. Ухвалювати будь-який документ, положення якого порушують Закон, ми ніколи не будемо. Виключень немає ні для наших партійців, ні, тим більше, для наших опонентів.
3. «Свобода» є самостійною політичною силою, і нікому підігравати не збирається. Сподіваюся, що, проаналізувавши 20-річну історію нашої партії, будь-яка людина побачить – плітки щодо співпраці з антиукраїнськими силами є безпідставними.
4. У Чернівцях, якщо пам'ять не зраджує, міського голову «відставили» «регіонали» та «тушки» з НУ, БЮТ і «Фронту Змін». До чого тут «Свобода»?
5. Не за очки ми боремось. Наші прихильники не підтримували діяльність колишнього Чернівецького голови так само, як і нині не підтримують діяльність «регіональної» влади. Ми підзвітні, у першу чергу, нашим партійцям та прихильникам.
Якщо нині підтримка «Свободи» у Чернівцях зросла, це свідчить про правильність наших дій.
Анатолій Кримський
Почему на форуме www.forum.vosvoboda.info/ москальская цензура?? Мою статью в вашу поддержку сняли лишь за русский язык. И нельзя обратиться к админам чисто технически.
Сайт Вашей партии тоже насквозь москальский. Я хотел отправить идеологам партии предложения, тобто пропозиції, которые привлекли бы новых сторонников. Но опять же технически отсутствует такая возможность. Совершенно нет обратной связи!!!
Олег Тягнибок
Дякую, пане Анатолію. Якщо у вас є пропозиції щодо діяльності нашої організації, Ви можете надіслати їх на партійну скриньку (vo@svoboda.org.ua), або на скриньку прес-служби (presa@svoboda.org.ua). Обов`язково з ними ознайомимось.
Вадим Міський
Прокоментуйте, будь-ласка, голосування кнопкодавів від партії «Свобода» на сесії Львівської міської ради? Чи не найпершим їх обов'язком, як народних обранців, є відвідування сесій, а не передавання карток?
Олег Тягнибок
Дякую, пане Вадиме.
У «Свободі» «кнопкодавів» немає. Інцидент, про який Ви, напевне, говорите, ми серйозно проаналізували і зробили жорсткі висновки (http://www.svoboda.org.ua/diyalnist/novyny/030217/).
Михайло Шморгун
Пане Олеже! У Звя'зку з особливостями виборчого законодавства… чи підете до ВР через мажоритарку, чи очолите список? (Лише дуже прошу, пане Олеже, уникніть стандартної відповіді… мовляв, як партія вирішить, так я і зроблю… )
Олег Тягнибок
Пане Михайле, на жаль, змушений дати стандартну відповідь: лише партія вирішує, як у певних умовах діяти; ніхто, в тому числі голова партії, не має права керуватися власними забаганками. Переконаний, що лідер будь-якої партії повинен іти на чолі свого виборчого списку. Я саме так і зроблю – не буду балотуватися за «мажоритаркою». Жодних варіантів із «запасними аеродромами» навіть не розглядаю.
Ярослав Бишневський
Що можете сказати про конфлікт Свободи з франківською пресою? Може справа не тільки в ворожих підступах, але й невмінні себе правильно тримати? Тоталітаристські нахили Свободи багатьох небезпричинно лякають.
Олег Тягнибок
Дякую, Ярославе.
Я переконаний, що в будь-якому суспільстві незалежні медія, опозиція і громада у різноманітних формах її самоорганізації (громадські організації, неформальні об`єднання, будинкові комітети тощо) є тими чинниками, які перешкоджають владі зловживати своїми можливостями і узурпувати повноваження. Зрозуміло, що є взаємно згубною війна між опозицією і ЗМІ, бо влада тільки того і чекає, аби роз`єднати медія, громаду і опозицію та поодинці їх знищити. Щодо ситуації у Франківську: «Свобода» стандартно реагує на всі випадки публікації про нас інформації, яка не відповідає дійсності. Наша прес-служба в такому разі звертається до відповідного видання з вимогою спростування, а в разі незгоди Юридичне управління ВО «Свобода» змушене вдаватися до судового захисту нашої честі і гідності. Якщо Ви прочитаєте у франківських ЗМІ той матеріал, що викликав такий резонанс, то самі переконаєтеся у його тенденційності, на що і звернула увагу наша прес-служба. А зараз комусь дуже хочеться показати, що на Франківщині між «Свободою» і ЗМІ точаться ледве не бойові дії. Але ми розуміємо, де сидять замовники і кому це вигідно. Впевнені, що ні свободівці, ні чесні журналісти на Франківщині не піддадуться на цю провокацію. А міф про наші «тоталітаристські тенденції» явно випереджає реальну ситуацію – ми ж іще навіть не при владі! :) А якщо серйозно, насправді ми є класична ідеологічна націоналістична партія.
коментар було видалено
Михайло Шморгун
Відвідав Вашу зустріч в Чернівцях… Враження фантастичні!) 1) Як Вам вдається так вміло «вести гутірки» з повним залом людей? Десь спеціально цьому навчались? 2) Чому Ви обіцяєте виборцям повернення «діамантових запасів» СРСР? Це ж казка, така сама, як і про «золото Полуботка»… Ваша програма гарна, там багато правильних і необхідних для України речей… навіщо «розбавляти її» казками Діда Панаса? 3) На Ваші зустрічі часто ходять «нездорові люди», які намагаються зробити, якусь провокацію… Звикли до них? Як реагуєте на «таких фруктів»?
Олег Тягнибок
Дякую.
Ми 20 років займаємося політикою, що ґрунтується на безпосередніх, прямих зв’язках із виборцями. Тому і люди до нас ідуть.
Наша «Програма захисту українців» формувалася, без зайвого пафосу, простими людьми, як-от у Чернівцях. А згодом можливість її виконання серйозно аналізували відомі експерти. І тому завдань, які неможливо виконати, у нашій програмі, запевняю, немає (VI. Історична справедливість. Тяглість державотворення та подолання наслідків окупації
8. Вимагати від Москви офіційного визнання, вибачення та компенсації за геноцид українців. Добитися від Росії повернення заощаджень громадян України (83 млрд.крб. станом на 1991р). Наполягати на передачі Україні належної їй частки Алмазного фонду, золотих та валютних запасів, закордонного майна колишнього СССР. www.svoboda.org.ua/pro_partiyu/prohrama/). Більше того, ті речі, про які донедавна говорила тільки «Свобода» і які здавалися багатьом фантастичними, сьогодні є загальновизнаними, наприклад необхідність люстрації, з чим тепер згодні усі опозиційні сили, або запровадження біометричних паспортів, за що нас ледь не зняли з попередніх парламентських виборів. Будь-якої мети можна досягти, якщо наполегливо йти до неї. Щодо повернення золотовалютних запасів, це питання може стати одним із аргументів у відносинах із нашим північним сусідом: поки що проблему не розв’язано, тому Україна має постійно актуалізувати цю тему і досягати позитивного результату. Але це в жодному разі не «золото Полуботка». Звісно, слід виходити з умов реальної політики, але стратегічно ми повинні ставити великі цілі та послідовно йти до їх реалізації, бо наша мета – Велика Україна, а не косметичний ремонт «української радянської капіталістичної республіки».
Юрій Чорней
Чи будете наполягати, щоб представнику вашої політсили виділили під балотування один з чотирьох буковинських виборчих округів? Зараз, здається, колеги по КОДу не дуже поспішають поступатися «свободівцю» місцем? Чи попросити компенсації за здані на Буковині округи десь на Львівщині?
Олег Тягнибок
Пане Юрію, ми у КОДі – не прохачі. Є домовленість, що попередніх результатів перемовин ми не обговорюємо, але «Свобода» собі ставить на меті мати депутата-націоналіста з кожної без винятку області України. Тому плануємо, що наші депутати балотуватимуться не лише на Поділлі, Львівщині чи Тернопіллі, а і на Луганщині, Дніпропетровщині, у Харківщині, навіть у Криму. Ми налаштовані на конструктивний діалог у цьому питанні з нашими партнерами.
Ігор Загребельний
Як Ви оцінюєте ідеологічну діяльність Юрія Михальчишина? Приміром, його тези про необхідність «справжньої соціалістичної революції», «остаточного знищення експлуатації людиною людини», або ж його сумновідому статтю «Осінь антибуржуазної революції», в якій він глорифікує якобінство. Як на мене, про ці речі міг би писати ворожий до християнства лівак або ліберал, але аж ніяк не ідеолог-націоналіст.
Олег Тягнибок
Наші ідеологічні засади окреслено у «Програмі захисту українців», з якою ви можете ознайомитися тут: www.svoboda.org.ua/pro_partiyu/prohrama/, а вся діяльність наших побратимів висвітлюється на офіційному сайті «Свободи», і можу вас запевнити: кожний матеріал, розміщений на свободівському сайті, відповідає нашим програмовим засадам.
Михайло Шморгун
1) Ви говорите, що для Вас «націоналізм — це любов»… А що тоді для Вас соціал-національна революція?
2) Доводилося розчаровуватися в «побратимах»? Як ставитеся до зради і зрадників? Які риси характеру категорично не приймаєте в людях?
3) Бачив у залі, на зустрічі, поряд з Вами — Сергія Рудика… Розкажіть про його місце в теперішній «Свободі»? Він член, прихильник, просто сторонній глядач?
Олег Тягнибок
Дякую.
1.Це революція любові :)
Якщо серйозно, соціально-національна революція – це докорінні зміни державного устрою, економічної формації та політичного життя в державі, які призведуть до побудови Великої України на засадах соціальної, національної і соціальної справедливості.
2. Про зрадників. Є давня східна мудрість: «Зустрівши змію і зрадника, спершу вбий зрадника».
Категорично не сприймаю брехні.
3. До відома: Сергій Рудик – член ВО «Свобода».
Ігор Гамаль
Яка Ваша особиста позиція щодо «Васильківських терористів»?

Чи планує Сводоба в цілому якимось чином визволяти хлопців?
Олег Тягнибок
Дякую, Ігорю.
Режим Януковича будує поліційну державу і всіх свідомих українців заносить до списку «небезпечних злочинців». «Свобода» постійно надає юридичну, політичну та іншу підтримку новітнім політв’язням. А про тероризм – ну що ж, «яка держава – такий і тероризм», «Який президент – такі і паради»…
Юрій Чорней
Серед опозиційних сил, які, за вашими словами, мають йти на вибори двома колонами, щоб перемогти, не зауважив Удару. (Можливо, неуважно читав коментарі). У будь-якому разі, поясніть феномен успіху цієї політсили, яка працює на ринку менше Свободи, але вже не тільки обігнала її, але й добирається до політичних старожилів.
Олег Тягнибок
1. «УДАР» відмовився увійти до КОДу. Тому і згадок не було.
2. Про феномен будь-якої політичної партії можна вести мову принаймні після кілька років її активної діяльності. Бо в Україні в політиці діють «ринкові» принципи – досить легко, маючи потрібні фінанси, «розкрутити» політичний бренд, і надзвичайно важко втримати планку протягом певного часу. Про феномен «УДАРу» можна буде говорити після парламентських виборів, уже під час першої сесії наступного скликання.
Юрій Чорней
Які у вас зараз стосунки з Віктором Ющенком, який фактично ввів вас у велику політику, коли виключив зі своєї фракції за промову на горі. Як ви оцінюєте роки його президентсва і нинішню політичну діяльність?
Олег Тягнибок
Зараз стосунків із Ющенком немає жодних. Роки його президентства розцінюємо як роки втрачених можливостей.
Юрій Чорней
Тимошенко, цитуючи Шаламова, назвала деякі політичні сили, серед яких і Свободу, які стануть «тушонкою» для Партії регіонів. Подані за ваші політичні сили голоси, вважає вона, влада використає для нарощування свого електорального результату. Якщо Свобода все таки не подолає прохідний бар'єр до парламенту, як гадаєте, у кого вона переважно заберете голоси виборців — влади чи опозиці?
Олег Тягнибок
Виборці – не кріпаки, їхні голоси нікому не належать. Тому «Свобода» ні в кого не «забиратиме» голоси, а отримає голоси тих, хто підтримує наші принципи і дії. До того ж, я впевнений у подоланні «Свободою» п`ятивідсоткового бар`єра. А щодо «тушонки» – наступна Верховна Рада все розставить по своїх місцях, і дуже важливо, аби в новому парламенті не з`явилася вже третя хвиля «тушок», які прийдуть під опозиційними гаслами, а вже в стінах ВР забезпечать Януковичу «довічне царювання».
Михайло Шморгун
Цікаве Ваше ставлення до олігархів… Як будете долати соціальну нерівність в країні, де 90% власності належить «конкретним людям», які нас покращюють незалежно від кольору влади?
Олег Тягнибок
Наше ставлення до олігархів – украй негативне. Здобувши владу, ми повернемо вкрадену власність народові, створимо таку податкову систему, за якої великий бізнес платитиме великі податки, а малий – малі. Нам не потрібна країна кількох олігархів і решти злиднів – нам потрібна країна мільйонів представників середнього класу, яких має бути не менше 60% населення держави.
Олег Хавич
Привіт, друже! Радий, що ти вибрав час на Чернівці. На жаль, не можу привітати тебе особисто, але щиро запрошую до «Literatur Cafe», де проходили презентації книг Іллєнка та про історію Дивізії. Кава з мене!
Запитання у мене буде лише одне: чому твої однопартійці у Чернівецькій міській раді допомогли регіоналам у знятті Федорука?
Олег Тягнибок
Дякую друже, наступного разу за нагоди обов’язково відвідаю «Літкафе». Дякую за підтримку.
Михайло Шморгун
Ну і останнє питання від мене… Пане Олеже, хто для Вас є моральним авторитетом? і Яким Ви бачите Українця в 21 столітті?
Олег Тягнибок
Моральним авторитетом для мене є Степан Бандера. Українець ХХІ ст. – це представник великої європейської нації і найбільшої за площею країни: він волелюбний, гордий, незалежний.
Олена Семеняка
Пане Олеже, як відомо, можна виділити два основні розуміння націоналізму, яких притримуються ті чи інші політичні сили України. Перше, представлене модерною (французькою) концепцією нації як політичного суб'єкта, громадянином якого може бути будь-хто, засновується на формальних принципах «свободи, рівності, братерства» і популярне в лівому та ліберальному таборах. Друге, представлене німецьким органічним розумінням нації, спирається на етнічні та метафізичні засади і передбачає уявлення про змістовну, а відтак, значною мірою, "ієрархічну" рівність і прямопропорційну залежність між ступенем відповідальності громадянина та рівнем його повноважень (рангом), є спільним для правих та традиціоналістів в широкому сенсі слова. Чи можливо і чи варто поєднати ці відмінні або навіть протилежні розуміння нації в ідеологічних орієнтирах ВО «Свобода», таким чином уникнувши непродуктивних протистоянь у середовищі соціально й політично активних українців? А якщо ні, то якому розумінню варто віддати перевагу?
Олег Тягнибок
Ми обстоюємо розуміння нації як кровно-духовної спільноти «і мертвих, і живих, і ненароджених». Вважаємо, українці як титульна нація здатні забезпечити інтереси національних меншин та зберегти їхнє право на ідентичність. Мені як українському націоналістові приємно, скажімо, бачити представника іншої нації, який не цурається своєї рідної мови і культури, але при цьому є законослухняним і патріотичним громадянином України.
Alexandra Gissa
Доброго дня! Розкажіть, будь ласка, про Ваше бачення розвитку зовнішньополітичного курсу України. Чи варто проводити політику інтеграції до ЄС?
Дякую!
Олег Тягнибок
Ми переконані, що Україна має бути суб’єктом, а не об’єктом світової політики. Для цього є всі підстави: історія нашої нації, найбільша на мапі Європи територія і важливе геополітичне розташування.
Очевидно, що ми маємо бути творцями нових геополітичних об`єднань, зокрема, «Свобода» обстоює ідею формування Балто-Чорноморської геополітичної осі:
(VII. Зовнішня політика і оборона. Європейський україноцентризм та сильна держава
4. Спрямувати зовнішньополітичні зусилля на побудову тісної політичної та економічної співдружності з природними союзниками — країнами Балто-Чорноморської геополітичної осі (Швеція, Норвегія, Фінляндія, Литва, Латвія, Естонія, Польща, Болгарія, в перспективі – Білорусь тощо). Ініціювати взаємовигідні угоди між цими державами та Україною в усіх стратегічно важливих галузях: торгівлі та митній політиці, енергетичній безпеці та транзиті, обороні тощо) (http://www.svoboda.org.ua/pro_partiyu/prohrama/).
Ми безумовно є європейською нацією, тому «Свобода» виступає за те, аби зближувати Україну з іншими європейськими державами, але при цьому зберігати власну національну ідентичність та державний суверенітет. Ми – за Європу вільних націй. До того ж, нагадаю, «Свобода» є членом Альянсу європейських національних рухів.

Товариство, перепрошую, що не міг дати детальні відповіді на ваші запитання з причини, вказаної на початку. Дякую за спілкування. Бажаю всім нам, українцям, перемог!
Святослав Вишинський
На цьому прийом запитань завершено. Відповіді будуть опубліковані поступово. Наперед дякуємо за спілкування!
коментар було видалено
коментар було видалено
коментар було видалено
Святослав Вишинський
У зв'язку з невідкладними змінами в графіку Олега Тягнибока ми змушені змістити строки чат-конференції. Строки прийому запитань ми при цьому не продовжуємо — запитання після риски модератора відхилені адміністрацією «ВКурсі».
Ігор Гамаль
Нагадуємо, що гостем чат-конференції «ВКурсі» був голова Всеукраїнського об'єднання «Свобода» Олег Тягнибок.

Конференцію завершено.

Дякуємо Олегу Ярославовичу за участь та змістовні відповіді. До наступних зустрічей online!
Автор публікації заборонив додавати коментарі